söndag 16 augusti 2009

bakelser av nyplockade bär

drottningrulltårta

Gammeldags rulltårtsbotten
16 bitar
3ägg
1½ dl strösocker
2 msk mjölk
2dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ dl socker till rullen

Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt mjölken.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i smeten.
Täck en plåt eller långpanna med bakplåtspapper.
Bred ut smeten. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.

Lägg ut ett bakplåtspapper och strö socker på det. Vänd upp kakan på sockret. Låt svalna ett par minuter. Lossa sedan det översta pappret men lägg tillbaka det på kakan tills det kallnat helt.

Drottningrulltårta
1 gammeldags rulltårtsbotten
2 ½ dl turkiskyoghurt
1 dl gräddfil
1 dl florsocker
½ citron, finrivet skal och 1 tsk av saften
1 dl rödvinbär
1 ½ dl blåbär
1 msk florsocker

Vispa ihop turkiskyoghurt, gräddfil, florsocker, citronskal och saft.
Bred fyllningen över kakan.
Rör ihop rödvinbär, blåbär och florsocker, fördela över kakan rulla ihop från långsidan.
Rulla in i bakplåtspapper och lägg i kylen ca 30 minuter. Skär upp i bitar.

----------------------------------

Blåbärsmums
ca 35 bitar
6ägg
6 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
180g smält smör
150g mörk choklad
400g blåbär
2 msk strösocker
1 msk potatismjöl

Smultäcke
75g smör
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1½ dl havregryn

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna.
Skär smöret till smutäcket i tärningar. Nyp ihop med resten av ingredienserna till smultäcket och lägg i kylen.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vaniljsocker, vetemjöl och smör.
Hacka chokladen grovt och vänd ner i smeten. Häll i fromen, vänd bären i socker och potatismjöl och strö över smeten.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Ta kakan ur ugnen och strö smuldegen över, höj temperaturen till 200 grader och sätt in kakan ytterligare 10-15 minuter.
Låt svalna och skär i bitar.

blåbärsmums & drottningrulltårta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar